www.boriskacan.com


Tamo gdje se Bog poljubio s morem - by Sandra Marelja-Muić
2013-05-17
img

Kada se prvi put nađete u Zadru , zapitate se gdje ste to dosad sve bili i čime ste bili oduševljeni toliko, pa da se niste uspjeli ranije zaputiti ovamo. Što su vam trebale piramide i tornjevi kosi i ravni, umjesto da dođete na mjesto gdje je Bog poljubio more i pogledate trag koji je ostao od tog poljubca. A, nije ni čudo da je izabrao baš ovu točku na kugli zemaljskoj, između opjevane Velebit planine , veličanstvene u svojoj monumentalnosti i tišini i jedinstvenih monokronih Kornatskih otoka prosutih između zadarskog jadranskog kanala i ovog grada u kamenu.


img

Grad kojem su Rimljani onomad dali trajni pečat prepoznatljivosti sa ortogonalnim rasporedom ulica, i onom najvažnijom, Kalelargom, kao svojom žilom kucavicom privući će vas odmah jer je sav skrojen po mjeri čovjeka i živi upravo kroz svakog čovjeka koji prođe jednom od brojnih kaleta. Tuga , radost, slavlje, pobjeda, poraz – ova nekadašnja rimska Idassa je uvijek jedno i to mogu osjetiti i svi oni koji se samo u prolazu nađu ovdje i naprave nekoliko koraka preko povijesnog Foruma koji je ujedno i najveći trg iz tog doba na ovoj strani Jadrana. Silna stoljeća koliko ih ovdje vidimo na jednom mjestu , ne zamaraju posjetitelja svojom povijesnom težinom, tu je spoj suvremenih spomenika idealno implementiran u svako vremensko razdoblje, moderni reflektori obasjavaju rimske ostatke na poljani Ivana Pavla II, a možda najpoznatiji simbol grada, rotonda Sv.Donata iz 9.stoljeća koja pruža savršen akustični užitak ljetnim koncertima , svakom ostavlja dojam da bdije nad svim dragocjenostima koje umjetničke i u kulturu zaljubljene duše ovdje mogu pronaći.


img

Nadvišen nad rotondom i Nadbiskupskom palačom, zvonik romaneskne katedrale Sv.Stošije sa svojim anđelom pri vrhu, pruža mogućnost da se uspete i doživite svu panoramsku ljepotu kojom Zadar raspolaže; usporedne elegantne otoke , modrinu mora sa brazdama koćarica i duboko zelenilo uz priobalje iza kojih se kriju skladne obiteljske kuće.


img

Protutežu brojnim crkvama i crkvicama, arheološkim nalazištima, zelenim perivojima i spomenicima na zadarskom poluotoku čine moderna umjetnička obilježja grada poput Pozdrava Suncu , koji svojim fotonaponskim ćelijama prepunim sunčanih sati mami turiste na fotografiranje i Morskih Orgulja, jedinstvenih u ovom dijelu svijeta, oboje djelo istog arhitekta, koja su posljednjih godina potpuno revitalizirala prekrasnu zadarsku rivu i popularizirala šetnju kao oblik dokoličarenja. Po prepoznatljivom i osebujnom zadarskom jugu, riva nudi jedinstvenu predstavu rapsodije valova i vjetra, pojačanu zvukom obližnjih Orgulja.


img

Osjetiti trenutak neke druge dimenzije dok stojite na jednoj od stepenica orgulja koje vam šapću zvukom kretanja valova, gledati u leđa suncu koje nestaje na horizontu i blagoslivlje otoke Ugljan i Pašman, najveće među ovdašnjom skupinom otoka, je nešto što zasigurno ponijeti sa sobom kao najvrijedniju uspomenu. Opasan srednjovjekovnim bedemom, grad vas ne steže u svoje naručje, nego vas pušta da ga otkrijete ulazeći na nekoliko gradskih vrata, od kojih je najljepši onaj ulaz Sv.Krševana do kojeg dođete uz tople boje lučice Foše i njenih uljuljkanih brodova. Svega nekoliko koraka iza bedema stoluje zgrada zadarskog sveučilišta i nudi tim položajem jednu od najljepših opcija studiranja u državi, izravno uz maestral.


img

Ukoliko poželite otkriti gdje se Zadar u svojoj ljepoti širi, tu su vam barkarjoli koji će vas u tren prevesti s obale poluootoka na kopno i tu vam je most s kojeg imate priliku sagledati bljeskanje mora i vizure grada sa svih strana ,te zaputiti se dalje u vizitu njegovih ostalih kvartova, od kojih su impresivne ljepote i priobalni dijelovi poput Arbanasa koji su najstariji dio grada uz poluotok i protežu se prekrasnom šetnicom Karmom, te za stanovanje omiljenim četvrtima Marinom, Borikom i Diklom na drugoj strani.


img

Ako tražite iti malo urbane hektičnosti ili samo neki trag frenetične zabave, Zadar će vam ponuditi sve osim toga. Ljetne večeri uz neformalna glazbena druženja na svakom uglu dok sjedite stisnuti među uličicama, tradicionalno bogat glazbeno-kulturni program pod otvorenim nebom i decentna neformalnost lokalnih žitelja će svakome omogućiti da se osjeća ugodno ovdje.


Ovo je grad koji odiše Mediteranom i kao takav će vam pružiti da pronađete sebe u svakom njegovom zalasku sunca, mirisu oleandra s rive, mački koja spava na prozoru i brodu koji pristaje, jednostavno će vam pomoći da se vratite sebi i prestanete tragati.


All Posts
For sale: Family house - Kožino
2014-10-16

Tamo gdje se Bog poljubio s morem - by Sandra Marelja-Muić
2013-05-17

Velebitska bijela bajka - by Boris Kačan
2013-01-19

Zadarske siluete - by Boris Kačan
2013-01-10

Jesen
2012-11-03