www.boriskacan.com


Zadarske siluete - by Boris Kačan
2013-01-10
img

Evo jedan malo drugačiji pogled kroz objektiv na Zadar, pogled na neobične siluete kojih u Zadru ne manjka. Za početak naš simbol, anđeo na zvoniku Sv. Stošije u rano jutro, i naš životni suputnik - Mjesec. Da slika bude zanimljivija potrudila se ova ptičica koja se odlučila malo odmoriti na krilu anđela. Rijetko viđen motiv može se slikati svega par puta na godinu ako nije oblačno :)


img

Zahvalan motiv, može se slikati početkom ljeta, kada sunce zalazi daleko na zapadu. Rijetko spektakularna silueta svjetionika na Puntamici tada se može vidjeti sa naše đige u milijun varijanti boja.


img

O Zadarskom svjetski poznatom Pozdravu Suncu ne treba puno reći, slike govore sve za sebe, jedan od najeksponiranijih i najposjećenijih mjesta u samom Zadru. Instalacija se sastoji od staklenih ploča ispod kojih su fotonaponski moduli koji svjetlost sunca pretvaraju u el. energiju. Šteta što grad nema sredstava za održavanje pa je ovih dana po mraku uistinu mrak na Pozdravu Suncu.


img

Nova dvorana Višnjik (peka, nlo) i Pet nebodera, ima ih još pet raštrkanih po gradu (voštarnica, Relja), ali ovih pet dominira odakle god se pogleda Zadar. Možda i bolje da je ovako nego kao u Dubaiu :)


img

Silueta poluotoka sa Puntamike u ranu zoru. Prepoznatljiva silueta zvonika Sv. Stošije, u desnom kraju vrh Sv. Donata i zvonik Sv. Marije. Crkva Sv. Stošije je sagrađena u 12. st. a zvonik je dovršen krajem 19. st. i to prema nacrtima engleskog arhitekta T.G. Jacksona.


img

Sa Vidikovca (obilaznica) puca pogled na cijeli grad , zadarski kanal i otok Ugljan. Lijepo je u suton doći i pogledati prelazak dana u noć. Istina je da nema neke terase ili restorana, ili bar odmorišta sa klupama, ali bože moj... ovo je Zadar. Zimi sunce zalazi točno preko poluotoka i Ugljana, a ljeti na zapadu iza niza zadarskih otoka (Rivanj, Sestrunj, Molat, Ist, Grebeni...).


img

Crkva svetog Nikole u polju Prehulje između Nina i Zatona. Sagrađena krajem 11. st. i nadograđena u 16. st.. Do lani kraj nje desno je bio i veliki bor pa je kadar bio ljepši ali je s godinama podlegao udarima bure i juga.


img

Mitska planina Velebit - najveća hrvatska planina. Prepoznatljivi vrh Svetog brda (1752m) dominira južnim Velebitom, krajnje desno su Tulove Grede. U prvom planu su pješčane plaže oko Nina. Velebit je bitan za cijeli zadarski kraj, kako kroz povijest tako i danas. Bilo da su u pitanju sirevi i pršuti, bilo da su u pitanju ratovi. U svakom slučaju lijepo je imati tako impresivnu planinu u zaleđu.


img

Crkva sv. Marije u ranu zoru u lokvi na novom dijelu foruma.


All Posts
For sale: Family house - Kožino
2014-10-16

Tamo gdje se Bog poljubio s morem - by Sandra Marelja-Muić
2013-05-17

Velebitska bijela bajka - by Boris Kačan
2013-01-19

Zadarske siluete - by Boris Kačan
2013-01-10

Jesen
2012-11-03